Кратката характеристика на Pfizer-BioNTech вече е променена, очаква се и становище на

...
Кратката характеристика на Pfizer-BioNTech вече е променена, очаква се и становище на
Коментари Харесай

Чака се становище на Експертния съвет по педиатрия за ваксинация на децата срещу COVID |

Кратката характерност на Pfizer-BioNTech вече е изменена, чака се и мнение на Експертния съвет по  педиатрия към министъра на опазването на здравето. Когато това се случи, имунизацията ще бъде пусната в приложимост и за децата над 12 година

Това заяви по bTV шефът на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) и член на имунизационния щаб Богдан Кирилов.

Той регистрира, че има спад в темповете на имунизация, само че увери, че няма да се стигне до изхвърляне на ваксини, защото механизмите на Европейската комисия позволяват дарение или препродажба на препаратите.

„ Няма партиди с изтичащ период на валидност. През юли има към 50 хиляди дози от Astra Zeneca, само че също по този начин към 80 хиляди души чакат втора игла от нея, така че тези дози се разпределят предпочитано “, изясни Кирилов.

Той заяви, че желана ваксина е на Pfizer-BioNTech.

Общото количество дози ваксини, които чакаме у нас, е 13 млн., като интензивно се работи за намиране на опция за подаяние или препродажба, сподели още директорът на ИАЛ.

По думите на Богдан Кирилов към този момент има единствено едно договаряне с Република Северна Македония, което се разисква и с Европейска комисия.

Кирилов разяснява, че сега има налични 3,8 млн. дози ваксини в страната, а са приложени 1,5 млн. дози.

„ Има задоволително налични ваксини, с цел да може всеки искащ да се имунизира, независимо от възрастовата група “, добави Кирилов.

Относно хипотетичната трета доза Богдан Кирилов сподели, че се чакат първите резултати от клиничните изпитвания.

Директорът на ИАЛ не коментира решението да бъде пенсиониран шефа на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Той го дефинира като извънреден експерт, който доста почита.

Кирилов сподели също, че до този миг ИАЛ комуникира сполучливо със зам.- министрите на служебното Министерство на здравеопазването
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР